Model Question Home and International Affairs 1-3




1.Who was the designer of our national Flag?       
Answer : Painter kamrul Hasan
02.  Who was the first to hoist our National Flag?    
Answer : A. S. M. Abdur Rob, the then VP of Ducsu.
03. In which place, the 15th Asian Games is observing now?           
Answer : Doha, Qatar.
04. In this Asian games how many Countries are participating?        
Answer : 45
05. Which Bangladeshi film won the special Jury Award      
Answer : Abu Syeed
06. Who was the first chief advisor of caretaker Government in Bangladesh             
Answer : Justices Shahauddin 
07. Who is the author of " Arabian Nights"?            
Answer : Sir Richard Burton.
08. Which is the 1st welfare state is the world?        
Answer : Sewden
09. Which Asian country belongs to the group of G-8 countries?     
Answer : Japan
10. Which country is the latest member of G-8?      
Answer : Russia
11. What is Eden Garden?  
Answer : A Cricket Stadium
12. Which country was the first to recognize Bangladesh as an independent national?           
Answer : India
13. What is the maximum limit of tax free personal income? 
Answer : TK. 1,80,000
14. Who was the, commander in chief of the liberation war of Bangladesh?  
Answer : M. A. G Osmani
15. Which organization has got first Nobel prize in Asia?     
Answer : Grameen Bank
16.  The constitution of Bangladesh has been subject to how many amendments till today?    14
17. How many members are there in SAARC ?      
Answer : 8
18. Which Asian country is included in OPECrecently?        
Answer : Indonesia
19. In which year Hong Kong became a part of China?       
Answer : 1997
20. The historical D-Day is related with what?         
Answer : Second world war
1.Who is the author of "In the line of Fire"?           
Answer : Gen. Parvez Mosharraf, President of Pakistan
2. Who is the present Prime Minister of Japan?     
Answer : Shinjo Abbe
3. Who won the Nobel Prize 2006 in Literature     
Answer : Orhan pamuk (Turky)
4. In which place 14th SAARC summit will be held?         
Answer :New Delhi
5. Which baller made hattrick in the first over of the innings in test cricket? 
Answer : Irfan pathan
6. Which country is called the 5th Dragon ?           
Answer : Singapore      
7. Which day is observed as " International Mother's Day"?           
Answer : 2nd sunday of May
8. Which is the coal driven power plant?   
Answer : Boro Pukuria ( Dinajpur)
9. Which district does contain most of enclaves of India?   
Answer : Lalmonirhat
10. What is 'freedom house'?          
Answer : An organization of American intellectuals
11. Which country first used national flag?   
Answer : Denmark
12. Which country introduced stamps?        
Answer : UK
13. When did the first rail line established in Bangladesh?    
Answer :  1862
14. Which colour we can see from a long distance?
Answer :  Red
15. What PRSP stands for?            
Answer : Poverty Reduction Strategy paper
16. In which year Hazrat Mohammad (Sm) leave ( Hizrat)  Madina for Hizrat?       
Answer :  622 AD.
17. What is the waterway seperating India and Srilanka?     
Answer : Palk strait
18Which is the capital of UAE?   
Answer :  Abu Dhabi
19. From which date Fiscal year starts in Bangladesh?         
Answer : 1st July
20. World environment Day observes in which day?            
Answer : 5th june
BCS Model Question Home and International Affairs-3
1 Brazil won the first world cup football in which year?  
  Answer :1958
2. 'The information highway' is also known as what?         
Answer : Internet
3. Which country scored the highest runs in one day international Criket?  
Answer : Srilanka (443) runs
4. In which place of Bangladesh the highest shahid Miner is situated?        
Answer : In Jahangirnagar University
5. Which is the third Girl's Cadet College?
Answer : Jaipurhat Girl's Cadet College
6. In which city the cost of living is highest in the world?    
Answer : Oslo, Norway
7.In which city the cost of living is lowest in the world?    
Answer : Mumbai, India
8. In which country the 19th world cup Football Tournament 2010 will be held?   
Answer : South Africa
9. What is stands for FIFA?         
Answer : Federation of International Football Association
10. What is capital city of Sieraleon?          
Answer : Free Town.
11. Who is the first female poet in Bangla Literature?          
Answer : Chandrabati.
12. Who is the first female Novelist in Bangla literature?      
Answer : Sharankumari Devi.
13. In which hemisphere Australia is situated?         
Answer : Southern Hemisphere
14. Who was the first Muslim to become the president of independent India?          
Answer : Zakir Hossain.
15. Which country was attacked 1st in the world war-1 ?   
Answer : Serbia.          
16. When was slavery abolished from America?     
Answer : 1863.
 17. Which Mughal emperor built the Lahore Fort (in 1566)?           
Answer : Akbar.
18. Which country was the first to make an attack in the 1st world war?     
Answer : Austria /  28 July 1914.
19. Which wilful Roman Emperor orders the crucifixion of St. Peter?          
Answer : Nero.
20. Who named Dhaka as Jahangir Nagar?
Answer : Subedar Islam Khan.

No comments

Powered by Blogger.